Nieuw leven in EU… kansen voor SDG15

https://www.global-climate.nl/het-waait-wel-weer-over/

Lezen we nogmaals eens dit bericht (titel: het waait wel weer over). Daarna trekken we even wat lijntjes bij elkaar.

Het eerste lijntje. Hoe oud zou dit boompje zijn? Niet dat hij bestaan zou hebben als er géén corona pandemie zou zijn (geweest).

En wat schreef ik aan het begin van de corona pandemie? ‘Het waait wel weer over.’ Jawel… zeker wel, voor dit boompje vast en zeker.

George Orwell zei eens: ‘wat we vrezen, zal ons tot de ondergang brengen.’ bron: 1984

En Aldous Huxley daarentegen zei: ‘wat we verlangen, zal ons ten onder brengen.’ bron: A Brave New World

Beide boeken had ik gelezen toen ik in mijn examenjaar zat, in 1990, verplicht, edoch vrijwillig gekozen literatuur. In het Engels (had ik een 5 voor op mijn eindlijst). En ik geef toe, geen benul had ik in die tijd (ik was 17) van de inhoud, noch van de vooruitziende blik die erin verhuld zat. Ik begin te neigen naar het laatste oordeel (Aldous Huxley) die gelijk heeft. Het almaar napraten en jaknikken (‘liken’ op sociale media) is wat we als mensheid ondertussen meer en meer graag aan het doen zijn. Daar verlangen we schijnbaar naar? Of hebben we niks beters te doen… Ondertussen verliezen we de essentie van het leven uit het oog.

Laat ik er nou positief aan toevoegen: waar we op hopen, komt ook uit, herwinnen van respect voor biodiversiteit en leven op land. Bij Global-Climate zijn velen bezig om het goede te doen. Projecten, duurzaam en lange termijn:

Graafwerk bij één van de projecten (juli 2021)

En hierbij dan nog een lijntje, vernomen uit de EU Publications Office (June 2021)

The EIB climate survey
The climate crisis in a COVID-19 world : calls for a green recovery

Meer dan 30.000 mensen uit 27 EU lidstaten zijn online ondervraagd, waarbij vragen onder andere gaan over of klimaatverandering uw alledaagse leven beïnvloedt, wie de strijd tegen klimaatverandering leidt, of u bereid bent om minder te vliegen, en of ‘carbon offsetting’ helpt bij het vliegen. 

En voor wie er tijd voor heeft om door te lezen, volg deze link, ook aandacht in dit onderzoek voor: Gaat u zich beperken tot het consumeren van lokale seizoensproducten (agrarische cultuur van 11.000 jaar geleden, of wellicht dat wat we gewoon waren nog niet eens 25 jaar geleden…, dank aan alle supplychain ontwikkelingen in de afgelopen decennia)? Dit biedt kansen voor ontwikkeling van SDG15, een herdefiniëren van Leven op Land.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d