Met SDE circulair warmte en elektriciteit produceren – De boer op voor SDGs in actie II

Belangstelling in circulaire oplossingen op boerderijschaal neemt toe. Zoals monovergisting, door stimulering van de Nederlandse Overheid (SDE). Alle slurry-mest kan worden verwerkt, van varken en koe, behalve de stromest van de koe en de zeug. In samenwerking met een start-up wordt er geïnvesteerd met bijzonder positieve impact. Lees hier verder.

Alle vergunningen en subsidie van de provincie zijn van de grond

Kleinschaliger mestvergisting op boerderijschaal. 

Voor de varkens- en rundveehouderij is de mestvergister – ook mini- of monovergister genoemd – in opkomst waarbij uit alleen mest biogas wordt geproduceerd. Een monovergister kan ook draaien op alleen plantaardige producten. De Suiker-unie heeft zo’n monovergister. Die verwerkt suikerbietenpulp, bietenpunten, bietenblad en restafval uit de groente-verwerking.’

bron: www.boerenklimaat.nl – publicatie ‘vergisting’ in 2012

Omdat de SDE tarieven zijn gekoppeld aan de energieprijzen, is de komende jaren de verwachting dat deze zullen stijgen. Goed moment om te investeren. RDP Development BV start daartoe haar nieuwste project.

De technische motivaties voor deze vorm zijn onderbouwd: Al de uitgangsproducten worden circulair aangewend op eigen terrein, waardoor geholpen wordt met het nieuwste project Edaphon-Global-Climate van de Koolstofkring b.v., dat op korte termijn Gold Standard gecertificeerd wordt.

Ook al doet niet iedere boerderij mee, het één helpt het ander wel. Maar vanzelf komt het niet zomaar van de grond. Veel denkwerk gaat er aan vooraf. Perfect dat dit allemaal aanwezig is vanuit ons bedrijf.

Winnend innovatief concept (in video-uitleg) t.b.v. Gold Standard gecertificeerd project van de Koolstofkring b.v.

Verder in het nieuws, het volgende verhaal komt uit Nieuwe Oogst, 13/03/2021 van Nederlands centrum mestverwaarding (bron onderaan)

‘Het initiatief Jumpstart van coöperatie FrieslandCampina begint op stoom te komen. Alle SDE-subsidie die voor bedrijven met een monovergister is aangevraagd, is door 40 bedrijven benut. Voor een nieuwe SDE++-ronde, die in september open zal gaan, willen nog eens tientallen ondernemers subsidie aanvragen, weet Ynte de Vries, programmamanager Farm Energy bij FrieslandCampina.
Er zijn nu 20 monovergisters die via Jumpstart zijn gerealiseerd in gebruik. Datzelfde aantal is in aanbouw. De Vries schat dat 200 ondernemers een monovergister overwegen. In het verleden was de financiering en het goed laten functioneren van de installatie wel eens een probleem. Het huren, waarbij de installatie eigendom blijft van de bouwer, bood uitkomst.

Bij Jumpstart blijft het bedrijf dat de monovergister levert nu verantwoordelijk voor het functioneren van de installatie gedurende de 12 jaar dat er SDE-subsidie voor de energieproductie wordt uitgekeerd. De boer betaalt een vergoeding voor het onderhoud en heeft er weinig werk aan. Worden de doelen niet gehaald, dan betaalt de boer minder instandhoudingsvergoeding.

De Vries ziet extra kansen voor de combinatie van een vergister en een mineralenscheider, waarbij het digestaat wordt gescheiden en tevens ammoniumsulfaat als kunstmestvervanger uit het digestaat wordt gewonnen. Vijf bedrijven zijn hiermee bezig. Voordeel is dat het extra SDE++-subsidie geeft, omdat ook de warmte wordt benut.’

Bron: Nieuwe Oogst, 13/03/2021, Nederlands centrum mestverwaarding
Publicatie: 16-03-2021 Link: https://www.mestverwaarding.nl/kenniscentrum/1820/belangstelling-voor-monovergisting-via-jumpstart-neemt-toe

En er zijn nog meer signalen in het buitenland van dezelfde strekking en positieve aard. Wat dacht je hiervan? Laten we op zoek gaan naar circulaire uitkomsten, da’s pas duurzame ontwikkeling!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d