Nederland gaat verder met broeikasgas reductie in Ecuador

Een unieke kans voor Nederland, ondersteund door de Nederlandse Ambassadeur

Opening Afval-2 duurzame energie project MSW Landfill Pichacay in Cuenca, Ecuador op 27 juli 2017

Om verder te gaan met dit gedachten-experiment.

1/2 Investeert NL industrie ook in milieu Non-Annex I landen, @McKinsey? Emissieloze industrie 2050 … kost €71 mrd. https://fd.nl/ondernemen/1221176/mckinsey-emissieloze-industrie-2050-is-mogelijk-maar-kost-71-mrd … #FD

Ik retweette vorige week wat McKinsey had onderzocht en in Financieel Dagblad als nieuwsartikel had laten opnemen. In 2050 kan de Nederlandse industrie bijna (95%) emissieloos zijn. Dat kost wel €71 miljard.  Ik kon er nog niet direct kaas van maken, ook al is dat ook niet mijn taak omdat ik niet de Nederlandse industrie vertegenwoordig.  Maar wie dan wel?

Tot zover wat McKinsey mij heeft kunnen bieden. Waarvoor dank.

Ik tweette verder:

2/2 Dus €400 per ton CO2….Afval-2 duurzame energie projecten, https://www.global-climate.nl/?p=16, ook niet eenvoudig, kosten maar €73 per ton CO2. Dat is €58 mrd minder!

Uit een ander onderzoek van de CBS dat op 4 september 2017 verscheen in de Volkskrant, blijkt dat Nederlandse industrie 197 miljard kg CO2 uitgestoten heeft in 2016. Die 95% daarvan is dus 187. Omgerekend toch een kostenpost voor Nederlandse industrie van €400 per 1000 kg CO2. 1000 kg CO2 is 1 ton CO2 (de eenheid van een verkoopbaar product, in vorm van CER of VER). Naar ervaring vanuit 1 Afval-2 duurzame energie project in Zuid-Amerika kost pre-geregistreerde emissiereductie van 48.000 ton CO2 per jaar €3,5 miljoen. Op basis daarvan kosten Afval-2 duurzame energie projecten maar €73 per ton CO2.

Bron: CBS: uitstoot broeikasgas in Nederland stijgt – ondanks Klimaatakkoord Parijs https://s.vk.nl/t-a4514766/ via @volkskrant

En vandaar dat ik tweette (in ongeveer deze vorm):

3/2 Vijfduizend van dit soort https://www.global-climate.nl/?page_id=20 projecten in steden rond half miljoen inwoners. Nederland BV, dat moet toch kunnen voor 2050 !?

En als ik zo vrij mag zijn, Nederlandse industrie, dan moet er dus wel worden begonnen. Of anders gesteld, blijf vooral doorgaan met emissies, investeer tot aan 2050 €13 mrd in een fonds die tot doel heeft om in steden tussen 0,2 en 1 miljoen inwoners afval-2 duurzame energie projecten te steunen, en bespaar €58 mrd !!

En om maar gelijk pragmatisch van wal te steken, uit vooronderzoek voor het Ministerie van Milieu in Ecuador is gebleken dat voor steden in Ecuador als Manta, Ibarra, Loja en Ambato, naast Cuenca, Afval-2 duurzame energie projecten in Zuid-Amerika kunnen worden ontwikkeld, welke zullen kunnen bijdragen aan die Nederlandse doelstelling voor 2050 om 95% CO2 uitstoot te verminderen. En de exploitant in Cuenca overweegt al om in een tweede gasmotor te investeren. Dus er is een markt.

Twee eigenaardigheden vallen echter op over deze markt, als deze wordt gekoppeld aan deze doelstelling voor Nederland BV.

  1. De individuele business cases (waarvan er 5000 zullen moeten zijn) zijn steevast lastig
    Er is uit verkoop van CER en VER tot op heden nog steeds niet veel revenuen te verwachten, €0,21 tot €2 per ton CO2 (en zet dat eens af tegen de kostprijs van  €73 per ton CO2). Er moet dus wel gebruikgemaakt worden van andere vormen van terugverdienen, zoals daar is: levering van elektriciteit uit het gewonnen biogas (PPA concessies FIT). En die motor, naast de aansluiting op het elektriciteitsnet, maakt de CAPEX aanzienlijk groter (€73 per ton CO2). Het lijkt een nobel doel om elektriciteit te genereren, maar het methaangas ‘simpelweg’ vernietigen zou de business cases aanzienlijk haalbaarder maken (maar €20 per ton CO2). En hiervoor zal de vraag naar CER en VER moeten stijgen, opdat de CO2 marktprijs weer zal stijgen.
  2. Er zullen een heleboel landen moeten meewerken
    En als de doelstelling van dit gedachten-experiment nagestreefd wordt, is 5 steden per land, waarbij Ecuador een relatief klein land is, niet voldoende. Er wonen 16 miljoen mensen in Ecuador. Aantal steden tussen 0,2 en 1 miljoen inwoners in Ecuador is 12. Dat is al beter. Neem buurland Colombia, daar zijn 26 steden in deze populatierange. Daarnaast had onderzoek ten tijde van een aanvraag voor DHI in 2016 uitgewezen dat de derde stad in Colombia, Calí, met 2,3 miljoen inwoners, nog geen afval-2 duurzame energie project ontwikkeld heeft. Wat?? Met een vlugge rekenoefening op basis van populatie, komt Calí in Colombia uit op ruim 200.000 ton CO2 uitstoot per jaar! Dus ik durf te beweren, voor geheel Zuid-Amerika (en Midden-Amerika) – met naar ordegrootte schatting zo’n 20 landen zo’n 500 steden tussen de 0,2 en 1 miljoen inwoners, zijn zeker nog geen afval-2 duurzame energie projecten ontwikkeld. Bekijk het dan eens positief, daarmee zijn we aan 10% van de doelstelling van dit gedachten-experiment voor de Nederlandse industrie: een reductie van 19 miljard kg CO2 uitstoot per jaar. En dat voor maar €1,3 mrd investering, tot aan 2050!

Kortom, beste ceo’s van de Nederlandse industrie, wie doet er mee?

 

Comment(1)

  1. Ambitieuze klimaatplannen Rutte III kunnen niet rekenen op veel enthousiasme – Global Challenges Dutch Solutions! says:

    […] het werk die 30.000 ton CO2 per jaar reduceert. En dat is al het aandeel van 1 project. En ik heb in een voorgaand bericht op klad uitgerekend dat er in het buitenland zelfs minder kapitaal nodig is … Als Nederland als handelsnatie het voor elkaar kan krijgen om haar kennis en technologie […]

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d