Import van kokosnoten uit Belize gecertificeerd

De import van kokosnoten in de EU is groeiende. Dat komt door de verwachting die experts hebben van een stijgende vraag, dat nadat een dip door COVID-19 had geleid tot een afname, er door meerdere factoren de kokosnoot omarmd wordt door de Europeaan.

Bron: https://www.cbi.eu/market-information/fresh-fruit-vegetables/coconut/market-potential#which-european-countries-offer-most-opportunities-for-fresh-coconut

Men denkt bij een kokosnoot meestal aan de bruine, keiharde en behaarde variant. Er is echter een zeer hippe coco hipster familie van deze opa, de groene jonge kokosnoot. Hij is rijk aan water en vlees met vele gezonde bijdragen. Vol van elektrolyten en micro-nutriënten kan hij uitdroging voorkomen en is hij rijk aan antioxidanten.

Vitamines en micro-nutriënten in kokosnoten, zoals zink, koper en selenium helpen bij het natuurlijke afweersysteem van het lichaam.

Voeg de inhoud aan een proteïnen-drankje en er ontstaat een perfect drankje na een work-out in de gym.

Bron: https://www.healthline.com/health/green-coconut

Groene jonge kokosnoot in Belize (juni 2023, als voorloper plantage dat als project Coco Monkey Agroforestry 400 hectare aan ontbossing voorkomt)

Gangbaar is een fytosanitaire certificering benodigd. Dat is bedoeld voor het beschermen van het importerende land bij minimaliserend voorkomen van toetreding van schimmels, larven, aaltjes en beestjes.

Eentje daarvan is de Agrilus Plannipennis, dat is een soort kever waarvan de larven zich in hout onder de bast van de boom kunnen nestelen, en waardoor de boom dusdanig wordt aangetast dat deze eraan dood gaat. Dat wordt voorkomen door fytosanitaire certificering. Uitleg over de schade dat wordt voorkomen, is aan de hand van bijgesloten video hieronder te vinden.

De kokosnoot uit Belize wordt dus voorzien van het fytosanitaire certificaat, ter bescherming van het importerende land. Daarmee wordt dus de waarschijnlijkheid op kans tot besmetting gemitigeerd. Naar welke landen wordt er re-export gedaan?

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d