De boer op voor SDGs in actie III

Vandaag zijn we in het buitengebied, op veldbezoek voor het project- en monitoringplan Edaphon dat partner de Koolstofkring b.v. aan het opzetten is.

We zijn in het veld dat boeren zal helpen bij het inzichtelijk krijgen van de te nemen maatregelen en welke mogelijkheden er zijn. Er is een inspirerende combinatie van wijsheid dat teruggaat naar de jaren ’60 tot ’80 van de vorige eeuw, door overlevering van zijn twee voorganger generaties: “Weet je dat mijn opa als jonge boer naar de nabijgelegen sloot liep, er water uit haalde en het drinken kon?”.

Daarnaast zijn er de ervaringen van de jeugd, dat nieuwe toepassingen durft door te voeren. De overeengekomen conclusie is, boeren moeten”weg van de chemie, gaan voor de biologie“. Dat laat onverlet, het is voor de huidige generatie boeren nog geen uitgemaakte zaak dat daarmee opbrengsten (blijvend) zijn te genereren.

Dat de boer bezwaar ziet, is een nieuwe uitdaging voor de boer van ‘gaan uitvaren in het donker met blinddoek op.’ In een andere vorm en vanuit onafhankelijke berichtgeving, is beschreven in het blad Boerenbusiness

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d