Innovatie door goede duurzame participaties: Opslag CO2

Sinds een paar maanden tijdens de Corona-lockdown, wandelde ik me prettig gelukkig in Nederland. Begeleid door fluminia.nl heb ik buitengewone inspiratie opgedaan (fluminia is Nederlandse wandelcoach en biedt begeleiding voor positieve zen, in zowel Zuid-Nederland als de Ardennen). En tegelijkertijd heb ik ook kennis verworven, dat wel een héél leuk inzicht verschaft, in de wildernis van mogelijkheden en nut van noodzakelijkheden, om CO2 uitstoot te reduceren.

Provincie Noord- of Zuid-Holland, daarvan de veengronden állemaal onder water zetten, levert 1/6e op aan CO2 uitstootreductie van wat één van onze projecten per jaar aan CO2 uitstootreductie doet. Dit is wat ik op basis van geraadpleegd bronmateriaal (van Urgenda) heb becijferd.

Dat betekent zoveel als: “voor de CO2 uitstootreductie hoef je zoiets omvangrijks in één van de hoofdprovincies van Nederland niet te doen.”

Het onderwater zetten van veengronden is al langer een plan in Nederland. Dit meegenomen tijdens de wandelingen, valt mijn oog vaak op de verroest uitziende slootjes. Dat blijkt veenoxidatie te zijn. Dit komt door kunstmatig door de mens laag gehouden waterstanden. 

Met fluminia is afgelopen maanden gewandeld, onder andere hier door de veenpolders van IJsselmonde, op 31 mei 2020

Nederland is zó mooi. Dat willen we zo behouden. Is dan het idee van Marnix Ten Kortenaar van Dr Ten de juiste weg? Die had geopperd in Urgenda’s 40 punten plan om waterschapsbelasting terug te laten vloeien naar de boeren die hun akkers onder water willen zetten. Ik weet niet hoeveel dat (de boeren) kost?

fluminia.nl: Informatie langs de wandelroute

Ik weet wél wat het kost aan verplichting van vrijwillig compenseren van CO2 uitstoot. Namelijk 50.000 euro per jaar.

Is het derhalve beter om te compenseren (participeren/doneren), in plaats van zo’n omvangrijke maatregel van Urgenda ten uitvoering te laten brengen? Of in combinatie? Wij denken van wel. En wie zal dit dan doen? De boeren niet, lijkt ons. De overheid daarentegen vinden wij beter. Dus verplichting om te doneren (compenseren/participeren) via het waterschap? De provincies? Het lijkt ons een goed idee voor innovatie, sociale én economische samenwerking over de grens.

Kortom, ik ben gefascineerd geraakt door het fenomeen! Mede ingegeven door het perspectief van de enorme impact die zoiets heeft op wereldwijde schaal, van tropische gebieden in derdewereld landen (non Annex 1 landen, bijvoorbeeld Indonesië) naar tot onze verrassing blijkbaar ook in Europa (Annex 1 landen, bijvoorbeeld ons eigen Nether-lands)!

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Goede, duurzame participatie!!

Steun een Global Climate Project!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d